Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων

espa_logo
d

Ηρώο

Αρχαιολογικός Χώρος Απτέρας

Το Ηρώο

Κοντά στην κύρια είσοδο της πόλης, ανάμεσα στην λιθόστρωτη οδό και την δυτική οχύρωση ανακαλύφθηκε ηρώο με ενεπίγραφα βάθρα του 1ου και 2ου αι. μ.Χ. Τα τελευταία βρίσκονται μεταξύ δύο ομάδων κιβωτιόσχημων τάφων.

Η πρώτη ομάδα, αποτελούμενη από έντεκα τάφους που είχαν συληθεί στην ύστερη αρχαιότητα, χρονολογείται από την κεραμική και από τις επιγραφές που επαναχρησιμοποιήθηκαν στα τοιχώματά τους, από την κλασική περίοδο έως τον τρίτο αιώνα μ.Χ. Η δεύτερη μπορεί να χρονολογηθεί στον έκτο με έβδομο αιώνα μ.Χ. από χαρακτηριστικό λύχνο της περιόδου.

Τα 5 βάθρα σώζονται ολόκληρα ή αποσπασματικά και καθένα αποτελείται από τρεις τετραγωνισμένους λίθους από ψαμμίτη. Τέσσερα είναι ενεπίγραφα και το ίδιο μπορούμε να υποθέσουμε για το πέμπτο, από το οποίο σώζεται μόνο το κάτω μέρος. Σε ένα από αυτά διατηρείται πλήρως η επιγραφή ενώ στα άλλα, που έχουν μερικώς διατηρηθεί, μόνο η λέξη ‘ήρωας’ ή ένα γράμμα.

Οι επιγραφές αναφέρονται στην τίμηση σημαντικών πολιτών της Απτέρας στους οποίους δίνεται ο τίτλος ‘ήρωας’, ως τιμή μετά τον θάνατό τους. Δεν πρόκειται για ήρωες που έπεσαν σε κάποια μάχη για την υπεράσπιση της πατρίδας τους, αλλά πολίτες που λαμβάνουν τον τίτλο τιμητικά, ίσως για τις υπηρεσίες που προσέφεραν στην πόλη.

Ανάμεσα στους πεσσούς βρέθηκαν υπολείμματα τελετουργικών πυρών, με προσφορές των ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων. Στις πυρές χρησιμοποιήθηκαν πολλά μεγάλα κύπελλα, καθώς και δοχεία με υγρό, ενώ ταυτόχρονα εντοπίστηκαν υπολείμματα καμένων φρούτων.

aptera_logo_light

Δευτέρα: 08:00 - 20:00
Τρίτη: Κλειστά
Τετάρτη - Κυριακή : 08:00 - 20:00

Ολόκληρο:€4
Μειωμένο: €2

Μεγάλα Χωράφια, Σούδα Κρήτη, 730 03
2825033425, 2821044418 & 94487

Μετάβαση στο περιεχόμενο